Stowarzyszenie Kucharzy Polskich

Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
Gdańsk, Al. Grunwaldzka 131A
współpraca i reklama: Aneta Tyczyńska: skp(at)kucharze.pl
szkolenia: Agnieszka Opłatkowska: marketing(at)kucharze.pl
www.kucharze.pl
 
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich jest najstarszą organizacją kulinarną w Polsce, założoną w 1997 roku, zrzeszającą najlepszych kucharzy z całego kraju. Misją SKP jest rozwój całej branży gastronomicznej we wszystkich jej strukturach, począwszy od nauczycieli zawodu i młodych adeptów sztuki kulinarnej, kończąc na profesjonalnych kucharzach i restauratorach, którym niejednokrotnie pomagaliśmy we wszystkich działaniach mających na celu otwarcie restauracji. Dodatkowo, dzięki międzynarodowej współpracy ze stowarzyszeniami i organizacjami z całego świata, nieustannie promujemy polską sztukę kulinarną na szeroką skalę.
 
SKP dysponuje trenerami i doradcami kulinarnymi z wieloletnim doświadczeniem. Specjalizujemy się w profesjonalnych szkoleniach dedykowanych pracownikom hoteli i restauracji, jak również restauratorom, którzy poszukują merytorycznego i praktycznego wsparcia przy rewitalizacji karty menu lub oczekują stworzenia precyzyjnego know-how wraz z wprowadzeniem systemu HACCP w firmie. W naszej ofercie szkoleniowej można odnaleźć także warsztaty gastronomiczne o różnych stopniach zaawansowania, skierowane dla uczestników indywidualnych bądź grup zorganizowanych. Organizujemy również szkolenia i pokazy w stylu live-cooking, które realizowane są w formie edukacyjno-rozrywkowej. Chcąc skuteczniej szerzyć sztukę kulinarną powołaliśmy w 2010 roku Pomorską Akademię Kulinarną, w której kształcimy kucharzy, kuchmistrzów, piekarzy, cukierników i nauczycieli zawodu.
 
W ciągu wszystkich lat działalności prowadziliśmy i braliśmy udział w wielu ważnych wydarzeniach kulinarnych. Naszym największym osiągnięciem jest udział w Olimpiadach Kulinarnych w Erfurcie jako Pomerania Culinary Team of Poland, gdzie odnosiliśmy liczne sukcesy. Reprezentanci Stowarzyszenia pod brandem Ghosts of Fire BBQ Team startowali min. w Mistrzostwach Świata BBQ w USA oraz Mistrzostwach Republiki Czeskiej w Gulaszu, zajmując najwyższe stopnie podium. Corocznie od 2004 r. organizujemy Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb Morskich DORSZOWE NIWA. Kolejne to Ogólnopolski Konkurs Fotografii Kulinarnej oraz Chefs Only, czyli spotkanie Szefów Kuchni w Hotelu Mikołajki*****.
 
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich jest organizacją non-profit, wobec czego wspieramy wiele działań społecznych, a także angażujemy się w kształcenie młodzieży, organizując pokazy kulinarne, szkolenia i konkursy, udzielając patronatów merytorycznych wydarzeniom kulinarnym skierowanym zarówno do profesjonalistów, jak i uczniów szkół gastronomicznych.
 
WŁADZE
Prezes Krzysztof Szulborski, Wiceprezes Wojciech Dembowski, Sekretarz i Skarbnik Andrzej Ławniczak, Komisja Rewizyjna Krzysztof Wierzba i Łukasz Lewandowski.
 
HONOROWI CZŁONKOWIE
Prezydent Lech Wałęsa (Legitymacja nr 1), Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk (Legitymacja nr 2), Wojewoda Pomorski Ryszard Stachurski (Legitymacja nr 3), Prezydent Gdańska Paweł Adamowicz (Legitymacja nr 4).